Extra magie voor jouw

gedicht of liefdesbrief

Hey mooierd!

Jij gaat de liefde verspreiden!

Je hebt een gedicht, een gedicht op maat of een liefdesbrief die je een dierbare kado gaat doen en dat op zichzelf is al heel speciaal.

Zelf heb ik dat ook al regelmatig gedaan en er is iets wat je kunt doen om dit kado nog een extra laag magie te geven.

Draag jouw gedicht of liefdesbrief persoonlijk voor

Jij die persoonlijk jouw woorden van liefde voorleest aan degene voor wie jij ze hebt laten maken, dat is een waanzinnig en waardevol kado. 

Het gedicht/de brief wordt dan namelijk ook nog eens een herinnering aan de keer dat moment dat jij die woorden hardop uitspreekt. 

Keer op keer kan degene die jij zo lief hebt teruglezen wat jij voor diegenen voelt. 

Keer op keer kan diegene terugdenken aan dat speciale moment dat jij het gedicht voorlas. 

 

Spannend? Ja, kan.

Maar het effect en de impact is al die spanning meer dan waard.  

 

Hieronder vind je mijn beste tips voor een goede voordracht!

10 Tips voor een magische voordracht

1. Bepaal je moment
Bedenk van te voren wat een fijn moment is. Geef je dit kado op een feestje waar meerdere mensen bij zijn? Of juist tijdens een intiem moment met z’n tweeën.Kun je iets plannen? Top!
Maar vind je het fijner om het ‘moment’ vanzelf aan te voelen, dat is ook heerlijk.

2. Visualiseer
Visualiseer hoe je wil dat dit moment eruit gaat zien en vooral hoe je wilt dat het voelt. Voor mij werkt het als ik mezelf de ruimte gun om alvast de liefde te voelen die ik wil overbrengen. Dan word ik automatisch rustiger en meer ontspannen, want het is die liefde die ik wil overbrengen en dat is altijd een goed iets.

3. Oefen
Lees je werk een aantal keer hardop voor. Dan ontdek je het ritme voor jezelf.

4. Neem de ruimte
Zowel in letterlijke zin. Dus op de plek waar je voordraagt, neem ruimte in. Ga staan, laat de ontvanger staan. Misschien ongemakkelijk, maar zo mogen julie beiden wel echt geven en ontvangen.Neem ook de ruimte voor het voorlezen. Neem ruimte voor iedere zin. Neem je tijd, want dat verdien jij, de ontvanger en het gedicht zelf.

5. Haal adem.
Tijdens je voordracht, haal adem.

6. Ga langzaam.
Net als bij punt 4, neem je tijd. Het is zo onprettig om een gehaaste voordracht te krijgen. Iedere zin doet ertoe, anders stond deze niet op papier. En iedere zin verdient aandacht en tijd.

7. Respecteer het ritme.
Ieder gedicht is met een bepaald ritme geschreven. Bij een gedicht op maat, heb ik het gedicht ook voor je ingesproken. Veel gedichten uit de winkel heb ik op insta voorgelezen of vind je op de site bij het gedicht zelf. Daar kun je horen hoe ik het gedicht bedoeld heb 🙂

8. Gebruik je stem
Je stem is een krachtige mooie tool. Speel met spreektempo, volume en hoogte en je gedicht komt tot leven.

9. Laat emoties toe
Het voelt voor jou misschien heel dramatisch: emotioneel worden tijdens de voordracht. Terwijl de ontvanger het vaak geen enkel issue vindt. Het maakt het juist authentiek. Het laat zien hoe het jouw raakt en dat is alleen maar mooi. 

Wanneer het gebeurt: haal adem. Ga het niet weg zitten drukken, het maakt het meestal niet beter. Haal adem, neem de ruimte en ga door als het weer (een beetje) lukt. 

Wanneer het niet gebeurt: Lekker voordragen! Of je wel of niet emotioneel wordt, zegt niets over je gevoelens. Een voordracht met tranen is niet beter of slechter en andersom geldt precies hetzelfde. 

10. Eindig duidelijk
Het is zo fijn wanneer je jouw gedicht duidelijk laat eindigen. Zelf doe ik dat door in de laatste strofe (meestal de laatste 2 zinnen) iets te vertragen en de laatste zin in tonatie naar beneden af te buigen. En daarna een goede stilte laten vallen, helpt ook!

BONUS: Geniet!
Ja, holy moly, je gaat me iets heel moois doen voor iemand die je heel dierbaar is. Geniet van dit moment en de liefde tussen jullie 2!